In beeld: Evi Boonen, Customs Expert bij Customs Square

Toen Evi Boonen in september 2020 aan boord kwam van Customs Square, had ze al een mooi en gevarieerd parcours in logistiek en douane achter de rug. Haar praktijkervaring komt haar nu goed van pas in het adviseren en begeleiden van klanten in complexe douanedossiers. En dat doet ze met veel overtuiging en passie!

Vliegende start bij Toyota Motor Europe

Na haar studies logistiek management en douane startte Evi haar carrière bij een wereldspeler, namelijk Toyota Motor Europe. Ze licht toe: “Nadat ik er in 2008 mijn stage doorliep, kon ik in het bedrijf aan de slag binnen het International Tax Department. Er was steeds nauw overleg met andere departementen zoals logistiek en boekhouding. Ik mocht douaneaangiftes opmaken voor heel Europa en specifieke douanedossiers – zoals voor de in- en uitvoer van test- en marketingwagens – mee in goede banen leiden. Die eerste jaren binnen deze multinational waren voor mij een zeer goede leerschool.”

Doorstart bij advieskantoren

In 2011 – in volle financiële crisis – maakte Evi de overstap naar een BIG 4-speler, enkele jaren later gevolgd door Customs4Trade. Hoe kijkt ze terug op deze periode? “Omdat ik na verloop van tijd nood had aan een nieuwe inhoudelijke uitdaging, startte ik eind 2011 als Customs & Global Trade Consultant bij Deloitte. Hier kreeg ik de kans om een breed palet van taken, gekoppeld aan diverse douanegerelateerde projecten zoals AEO, douanewaarde en goederenclassificatie uit te voeren. Bij Customs4trade lag mijn focus vooral op het begeleiden van klanten tijdens AEO-trajecten en de opstart van een aantal online tools en douanesoftware. Tijdens deze periode leerde ik enorm veel bij, met een mooie mix van theorie en praktijk.”

Volgende halte als contractor bij de Europese Commissie

De voorbije jaren breidde Evi haar douanekennis verder uit bij het advieskantoor nControl, waarbij de focus lag op veranderingstrajecten. “Een belangrijke klant hierbij was de Europese Commissie (DG TAXUD), waar de nieuwe Europese douanewetgeving als een rode draad doorheen mijn takenpakket liep. Een aantal projecten hierbij waren de regelmatige aanpassing van het Multi Annual Strategic Plan (MASP) en bijhorende planning voor de nieuwe elektronische systemen zoals ECS, ICS en NCTS. Ik was ook verantwoordelijk voor het nazicht van handleidingen, Business Process Models en ook trainingen voor de Brexit.”

September 2020: uit de startblokken bij Customs Square

Met die rugzak aan douane-expertise klopte Evi in september 2020 aan bij zaakvoerders Linda en Tom van Customs Square. En die rolden meteen de rode loper voor haar uit: “Van bij de start voelde ik me erg welkom in het team van Customs Square. Met een kleine en wendbare ploeg slagen we er in om onze kennis en ervaring vlot met elkaar te delen en onze klanten topadvies in douane en accijnzen te bieden. De eerste zes maanden werkte ik fulltime voor een klant in de farmaceutische sector, waar ik zowel invoer-, uitvoer- als compliancetaken voor mijn rekening nam. Voor een aantal klanten was ik verantwoordelijk voor het aanvragen van vergunningen voor onder andere bunkering en douane-entrepot. Momenteel kan ik me volop uitleven in verschillende projecten, met onder meer het uitschrijven van AEO-procedures.”

Als een vis in het water

Evi voelt zich als vis in het water bij haar collega’s: “We zijn erg goed op elkaar ingespeeld. Omdat we regelmatig met elkaar overleggen over douanedossiers en actuele douanetopics, houden we op elk moment de vinger aan de pols van de complexe douanewetgeving en vraagstukken waarvan onze klanten wakker liggen. Die kennisdeling apprecieer ik enorm, omdat ik hierdoor zowel mijn theoretische als praktische expertise kan blijven ontwikkelen. Professioneel afgewerkte dossiers en klanten ontzorgen via advies op maat, met collega’s die perfect op elkaar ingespeeld zijn, zijn onze grote troef. Wat wil je nog meer?”

Recent posts

Meet our colleague: Rudy Vanderheyden, Customs Expert at Customs Square

With no less than 40 years of experience

European Commission sets in motion process for Ukraine to join Common Transit Convention and Convention on Simplification of formalities in trade in goods

On 15 July 2022, the Commission put forward

EU and New Zealand conclude trade deal – June 2022

On 30 June 2022, the EU and New

UK customs declaration service: CHIEF replaced by CDS

The UK customs authority HMRC is closing its