In beeld: Kurt Osaer, Customs Expert bij Customs Square

In december 2020 ruilde Kurt Osaer zijn ruim takenpakket bij Seabridge, het logistiek centrum van de Antwerpse koffietrader Efico, voor een al even volle agenda bij Customs Square. Met een kwarteeuw aan douane-ervaring brengt Kurt heel wat expertise aan boord. Tijd voor een kort portret.

Rijkgevulde loopbaan in douane

Het professionele track record van Kurt oogt alvast indrukwekkend. Hij licht toe: “Bij Seabridge was ik ruim elf jaar aan slag, enerzijds als preventieadviseur en veiligheidsverantwoordelijke, en anderzijds als teamleader van collega’s die douaneaangiftes opmaakten. Ik volgde er de douanewetgeving van zeer nabij op, om op basis hiervan bestaande procedures te kunnen vereenvoudigen.

Ik startte mijn douaneloopbaan trouwens bij de Douane-administratie, waar ik me via diverse functies – van inspecteur tot teamleader – specialiseerde in douanevergunningen (dus alle soorten vereenvoudigingen die de douane aanbiedt en die door de EU gefaciliteerd worden via het douanewetboek) en AEO-procedures.”

Strategisch advies voor diverse bedrijven

“Als Customs Expert bij Customs Square krijg ik de kans om mijn expertise over vergunningen en AEO te vertalen naar strategisch advies voor bedrijven uit diverse sectoren. Ik vind het alleszins een echte verrijking om die kennis in te zetten voor een breed pallet aan klanten, en niet langer voor enkel het verhandelen en internationaal verzenden van koffie.

“De AEO-regelgeving bestaat nu ruim tien jaar, maar is de laatste jaren jammer genoeg wat uit beeld verdwenen bij bedrijven. Omdat de grote doorbraak van AEO-certificaten er niet kwam, ben ik ervan overtuigd dat hier nog heel wat potentieel aanwezig is. Samen met mijn collega’s van Customs Square wil ik dit thema opnieuw op de kaart te zetten, zodat klanten de voordelen van AEO (opnieuw) kunnen ontdekken.”

Heel wat uitdagingen op de plank

Waar ziet Kurt nog andere uitdagingen in zijn job als Customs Expert? “Ik verwacht dat de Brexit de komende maanden (opnieuw) een belangrijk agendapunt wordt bij bedrijven die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk en omgekeerd. Via diverse douaneplatforms volg ik actualiteit op de voet op. Omdat vele bedrijven anticipeerden op een mogelijke harde Brexit – met veel import- en exportbewegingen tussen de EU en het VK – bleef het aantal klantenvragen tot nu toe relatief beperkt. Maar daar kan dus snel verandering in komen…

Daarnaast vind ik het belangrijk om interne medewerkers van klanten grondig bij te scholen over de douanespelregels. De voorbije jaren stelde ik regelmatig vast dat in bedrijven te weinig praktische douanekennis aanwezig is. Vaak voeren werknemers douane-instructies uit zonder de logica erachter te begrijpen. Het adviseren en trainen van klanten is en blijft een interessante uitdaging, en zorgt bovendien voor een duurzame samenwerking met onze klanten.”

Recent posts

Meet our colleague: Rudy Vanderheyden, Customs Expert at Customs Square

With no less than 40 years of experience

European Commission sets in motion process for Ukraine to join Common Transit Convention and Convention on Simplification of formalities in trade in goods

On 15 July 2022, the Commission put forward

EU and New Zealand conclude trade deal – June 2022

On 30 June 2022, the EU and New

UK customs declaration service: CHIEF replaced by CDS

The UK customs authority HMRC is closing its