In beeld: Bert Van Bosch, Customs Expert bij Customs Square

Midden mei 2021 schoot Bert Van Bosch als customs expert uit de startblokken bij Customs Square. En hij nam meteen een vliegende start door bij het transportbedrijf H. Essers douaneformaliteiten en -processen mee in goede banen te leiden. Hoe bevalt de overstap naar het Customs Square-team hem? En voor welke uitdagingen stroopt hij graag de mouwen op? Een portret.

Ruim tien jaar ervaring in douanesector

Al vrij jong ging Bert aan de slag bij Geodis Freight Forwarding Belgium. Hij startte op import, afdeling zeevracht. Hij licht toe: “Al snel viel me op dat douane vaak de bottleneck was om zendingen snel en vlot af te handelen. Om de administratieve last voor mijn collega’s en mezelf te verminderen, startte ik met de opmaak van eigen NCTS-documenten. Die aanpak zorgde ervoor dat ik niet veel later op de douaneafdeling kon starten, onder leiding van Linda Fierens.”

“Als junior customs consultant kreeg ik de kans om me te verdiepen in een brede waaier van douanetopics: goederenclassificaties, aangiftes, douanewaarde, oorsprong, het opvolgen van nationale en internationale douanewetgeving,… Die eerste ervaringen waren een zeer interessante leerschool.”

Hij vult aan: “Onder de vleugels van Linda kreeg ik steeds meer de kans om mijn douaneskills te verrijken in complexe dossiers: eerst als customs consultant, om vervolgens meer de klemtoon te leggen op het operationele als customs manager operations sea & air. Aangevuld met de kennis die ik tijdens mijn postgraduaat Cross Functional Customs Management had verworven, kon ik me in deze laatste functie volop uitleven in het afhandelen van claims, het optimaliseren van automatisatie- en digitalisatieprocessen, het opvolgen van klantenvragen en het functioneel aansturen van junior douanecollega’s. Een boeiende ervaring!”

Leerrijk professioneel parcours

Bert is Linda zeer dankbaar voor het professionele parcours dat hij bij Geodis kon afleggen: “Ze legde de lat steeds voldoende hoog. Uiteraard is het opbouwen van praktische douanekennis belangrijk, maar als je samen de meer technische dossiers succesvol kunt afwerken – zoals het aanvragen van autonome schorsingen of bindende tariefinlichtingen –, dan levert dit veel meer waardevolle kennis op. Ook geeft het enorm veel voldoening om de supply chain bij klanten te verbeteren, invoerrechten te verminderen of andere douaneopportuniteiten te detecteren.”

“Na bijna tien jaar bij Geodis ging ik in 2019 een nieuwe uitdaging aan bij Stream Software. Als Senior Project Manager hoopte ik mijn inhoudelijke douanekennis te koppelen aan technische (software)skills in de praktijk, aangevuld met het geven van interne en externe opleidingen. Dit leek me een perfecte match en een logische volgende stap. Deze job was zeker een uitdaging, waarbij ze me ook de stap deed zetten om mezelf extra te verdiepen in technische issues. Zo ben ik momenteel klaar voor het tweede jaar van een graduaatsopleiding programmeren.”

Klaar voor boeiende douaneprojecten

Het beste van die twee werelden nam Bert mee bij zijn start als customs expert bij Customs Square. Hij legt uit hoe dit in de praktijk verloopt: “Zowel de kennis en vaardigheden om complexe douanedossiers grondig te analyseren, als de opgebouwde technische achtergrond geven me veel zelfvertrouwen om de klanten van Customs Square vakkundig bij te staan in een douane- en logistieke omgeving die steeds complexer wordt. Ik ben van nature zeer nieuwsgierig en bereid om mijn kennis voortdurend bij te spijkeren, bijvoorbeeld over de Nederlandse douanewetgeving. Bovendien pik ik snel nieuwe info op en ben ik in staat om me snel in te werken in klantendossiers.”

“De voorbije maanden kon ik me alvast volop uitleven bij H. Essers, waarbij ik de douaneafdeling in het Nederlandse Bergen-op-Zoom bijstond in het afhandelen van inklaringen. Ik ben ervan overtuigd dat ook de komende maanden boeiende klantenprojecten op de agenda zullen staan, met een brede waaier van uitdagingen. BTI’s, AEO-projecten mee begeleiden, bonded warehouses mee in goede banen leiden,… Ik sta open voor elke vraag. Last but not least hoop ik bij klanten ook digitalisatieprojecten mee uit te stippelen, zowel op inhoudelijk als technisch vlak. Aan uitdagingen geen gebrek!”

Recente berichten

Walter Vanbeveren (Dukale Services): “Dankzij de uitstekende douane-expertise van Customs Square kunnen we onze eigen klanten extra meerwaarde bieden”

Voor ondernemingen die internationaal zakendoen is het van

Peter Roggeman (Eurikas): “De experten van Customs Square en Vatsquare bieden ons optimale ondersteuning bij complexe douane- en btw-dossiers”

Als klein maar ambitieus bedrijf in de nichesector

Christophe Houpels (H. Essers): “Dankzij de samenwerking met Customs Square schakelen we een versnelling hoger om onze verwerkingscapaciteit een boost te geven.”

Internationaal actieve bedrijven en hun logistieke dienstverleners worden

In beeld: Kurt Osaer, Customs Expert bij Customs Square

In december 2020 ruilde Kurt Osaer zijn ruim