In beeld: Klaas De Schepper, Customs Expert bij Customs Square

Zowel klanten als collega’s zullen het bevestigen: Klaas De Schepper, Customs Expert bij Customs Square, is een man van de douanepraktijk. Hands on, oplossingsgericht en operationeel snel inzetbaar. Dankzij zijn ruime professionele ervaring in douane, transport en logistiek – aangevuld met vorming en training – staat hij klanten uit diverse sectoren vakkundig bij in het oplossen van complexe douanevraagstukken.

Uit de startblokken bij koeriers

Klaas startte zijn douaneloopbaan in 2012 als expediteur op de exportafdeling van DHL. Drie jaar later was hij als transportplanner aan de slag bij CEVA Logistics, voorheen bekend als TNT Logistics. Klaas: “In beide bedrijven kreeg ik de kans om mijn operationele kennis over douane en logistiek grondig uit te diepen. Ik leerde er onder andere hoe deze spelers logistieke oplossingen ontwikkelen, dynamisch reageren op wijzigende marktomstandigheden en diensten op maat van klanten uitbouwen. Dat was een leerrijke ervaring.”

Groeitraject in logistiek en douane

“In mei 2016 maakte ik de overstap naar Geodis. Nadat ik er startte op export, haalde Linda Fierens – die toen ik ook in het bedrijf aan de slag was – me al snel naar haar douanedepartement. Ik zou er trouwens ook samenwerken met Bert Van Bosch, een van mijn latere collega’s bij Customs Square.”

“Bij Geodis was ik supervisor van de customs control tower voor een grote FMCG-speler. Samen met mijn collega’s regelde ik alle douanedeclaraties import/export voor hun productiecentra in België. Als eindverantwoordelijke ging ik mee naar klantenvergaderingen. De mix van opdrachten was zeer divers, van het beantwoorden van facturatievragen over het aanvragen van nieuwe douanevergunningen tot het adviseren op vlak van douanegeschillen en -claims. Die werkervaring was een zeer goede leerschool en tilde mijn praktijkkennis naar een hoger niveau. Die kennis komt me vandaag bij Customs Square nog steeds uitstekend van pas.”

Kennis delen met collega’s en klanten

Die praktijkervaring is vandaag goud waard. Klaas: “Bij de start van mijn loopbaan heb ik heel wat douanegerelateerde en softwaretrainingen gevolgd. Dergelijk vormingstraject is zeker nuttig, maar de beste leerschool is en blijft de werkvloer. Ik hou er van om inhoudelijke kennis en ideeën te delen met collega’s en klanten. En op dat vlak heb ik het bij Customs Square, waar ik sinds maart 2020 aan de slag ben, enorm getroffen. Want met ons compact team zijn we erg goed op elkaar ingespeeld en wisselen we regelmatig waardevolle info over actuele douanetopics uit. Linda is een wandelende encyclopedie over de douaneregelgeving. Als ik een dringende vraag heb, kan ze op basis van haar parate kennis snel het correcte antwoord formuleren. En zo leer ik zelf ook dagelijks bij.”

Uit de startblokken bij Customs Square

Klaas voelt zich bij Customs Square als een vis in het water. “Ik krijg de kans om bij klanten boeiende douaneprojecten mee in goede banen te leiden. Bovendien zijn we als collega’s erg complementair. Dit zorgt voor comfortabele werkomstandigheden, omdat ik bij lastige klantenvragen eventueel bij het team kan aankloppen voor advies. In ruil kan ik mijn eigen sterke punten – onder meer op het vlak van operationele zaken, zoals het aanmaken van modeldocumenten of het creëren van handige excelfiles – laten renderen binnen ons kantoor. Ook het aansturen en coachen van andere mensen beschouw ik als een van mijn sterktes. In elk geval wil ik blijven groeien, zowel operationeel als qua inhoudelijke kennis. Op het vlak van AEO-vergunningen, accijnzen en transfer pricing zou ik bijvoorbeeld mijn kennis verder willen aanscherpen. Maar ik kijk ook uit naar nieuwe opdrachten in sectoren waar ik nog niet eerder actief was, zodat ik ook op dit vlak nieuwe dingen opsteek. De komende jaren bij Customs Square beloven zeer boeiend te worden, ook mee onder invloed van een toenemende digitalisering en automatisatie.”

Profiel Klaas De Schepper

Recente berichten

Btw-vrijstelling voor vervoerdiensten die rechtstreeks verband houden met uitvoer van goederen: toepassing uitgesteld tot 1 april 2022

Op 22 november 2021 publiceerde de Belgische fiscus

Dirk Janssens (Demeyere): “Met Customs Square hebben we de ideale partner aan boord om ons te adviseren in complexe douanedossiers”

Al meer dan een eeuw is de firma

Bent u klaar voor de nieuwe invoerprocedure van de Nederlandse douane?

Sinds begin oktober 2021 geldt in Nederland een

In beeld: Evi Boonen, Customs Expert bij Customs Square

Toen Evi Boonen in september 2020 aan boord