In beeld: Kurt Osaer, Customs Expert bij Customs Square

In december 2020 ruilde Kurt Osaer zijn ruim takenpakket bij Seabridge, het logistiek centrum van de Antwerpse koffietrader Efico, voor een al even volle agenda bij Customs Square. Met een kwarteeuw aan douane-ervaring brengt Kurt heel wat expertise aan boord. Tijd voor een kort portret.

Rijkgevulde loopbaan in douane

Het professionele track record van Kurt oogt alvast indrukwekkend. Hij licht toe: “Bij Seabridge was ik ruim elf jaar aan slag, enerzijds als preventieadviseur en veiligheidsverantwoordelijke, en anderzijds als teamleader van collega’s die douaneaangiftes opmaakten. Ik volgde er de douanewetgeving van zeer nabij op, om op basis hiervan bestaande procedures te kunnen vereenvoudigen.

Ik startte mijn douaneloopbaan trouwens bij de Douane-administratie, waar ik me via diverse functies – van inspecteur tot teamleader – specialiseerde in douanevergunningen (dus alle soorten vereenvoudigingen die de douane aanbiedt en die door de EU gefaciliteerd worden via het douanewetboek) en AEO-procedures.”

Strategisch advies voor diverse bedrijven

“Als Customs Expert bij Customs Square krijg ik de kans om mijn expertise over vergunningen en AEO te vertalen naar strategisch advies voor bedrijven uit diverse sectoren. Ik vind het alleszins een echte verrijking om die kennis in te zetten voor een breed pallet aan klanten, en niet langer voor enkel het verhandelen en internationaal verzenden van koffie.

“De AEO-regelgeving bestaat nu ruim tien jaar, maar is de laatste jaren jammer genoeg wat uit beeld verdwenen bij bedrijven. Omdat de grote doorbraak van AEO-certificaten er niet kwam, ben ik ervan overtuigd dat hier nog heel wat potentieel aanwezig is. Samen met mijn collega’s van Customs Square wil ik dit thema opnieuw op de kaart te zetten, zodat klanten de voordelen van AEO (opnieuw) kunnen ontdekken.”

Heel wat uitdagingen op de plank

Waar ziet Kurt nog andere uitdagingen in zijn job als Customs Expert? “Ik verwacht dat de Brexit de komende maanden (opnieuw) een belangrijk agendapunt wordt bij bedrijven die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk en omgekeerd. Via diverse douaneplatforms volg ik actualiteit op de voet op. Omdat vele bedrijven anticipeerden op een mogelijke harde Brexit – met veel import- en exportbewegingen tussen de EU en het VK – bleef het aantal klantenvragen tot nu toe relatief beperkt. Maar daar kan dus snel verandering in komen…

Daarnaast vind ik het belangrijk om interne medewerkers van klanten grondig bij te scholen over de douanespelregels. De voorbije jaren stelde ik regelmatig vast dat in bedrijven te weinig praktische douanekennis aanwezig is. Vaak voeren werknemers douane-instructies uit zonder de logica erachter te begrijpen. Het adviseren en trainen van klanten is en blijft een interessante uitdaging, en zorgt bovendien voor een duurzame samenwerking met onze klanten.”

Recente berichten

In beeld: Evi Boonen, Customs Expert bij Customs Square

Toen Evi Boonen in september 2020 aan boord

Walter Vanbeveren (Dukale Services): “Dankzij de uitstekende douane-expertise van Customs Square kunnen we onze eigen klanten extra meerwaarde bieden”

Voor ondernemingen die internationaal zakendoen is het van

Peter Roggeman (Eurikas): “De experten van Customs Square en Vatsquare bieden ons optimale ondersteuning bij complexe douane- en btw-dossiers”

Als klein maar ambitieus bedrijf in de nichesector

In beeld: Bert Van Bosch, Customs Expert bij Customs Square

Midden mei 2021 schoot Bert Van Bosch als