In beeld: Rudy Vanderheyden, Customs Expert bij Customs Square

Met maar liefst 40 jaar ervaring in douane en logistiek dacht Rudy Vanderheyden het professioneel wat rustiger aan te doen. Maar dat was zonder Linda Fierens van Customs Square gerekend! Want zij vond het zonde om Rudy’s enorme praktijkkennis en dito netwerk verloren te laten gaan. En zeker al omdat gedreven douaneprofessionals vandaag zo moeilijk te vinden zijn…

Met beide voeten in de praktijk

Van hard werken heeft Rudy geen schrik, integendeel. “Ik studeerde af eind jaren 70, een periode waarin onze bedrijven erg hard getroffen werden door een economische crisis. In die tijd was het dus niet eenvoudig om aan de bak te komen. Het was kwestie van de handen uit de mouwen te steken en op zoek te gaan naar een geschikte werkgever. Die vond ik op Brucargo. Exact veertig jaar geleden, in 1982, startte ik als magazijnsupervisor bij Damco Air, waarna ik me langzaam maar zeker opwerkte in logistiek en douane.”

“Omdat de douanematerie me erg boeide, ging ik destijds als douanedeclarant aan de slag bij SDV Belgium, een expediteur gespecialiseerd in onder meer luchtvracht. Ik kreeg er de kans om mijn operationele kennis grondig uit te breiden, via het opmaken van douanedocumenten en het behandelen van douanegerelateerde vragen. Dankzij deze job leerde ik al snel met welke concrete en praktische douanevraagstukken bedrijven geconfronteerd kunnen worden.”

Groot netwerk

Die praktijkervaring nam Rudy mee naar Geodis, waar hij in 2007 als douanedeclarant uit de startblokken schoot. “Voordien – van 2000 tot en met 2002 – was ik een paar jaar in Thailand actief geweest als salesmedewerker bij SDV Logistics (Thailand) Co., Ltd” geeft Rudy aan. “Ook die internationale werkervaring vond ik erg verrijkend. Bij Geodis kwam ik vanaf 2010 onder de vleugels van Linda terecht. Toen al was ik erg onder de indruk van haar enorme theoretische en praktijkkennis in douane. Bij mijn job kon ik onder meer mijn uitgebreid netwerk op Brucargo aanspreken. Ik onderhield er zeer goede contacten met de douanediensten.”

Open communicatie

Bij een groot netwerk hoort ook communicatie, en ook daar is Rudy een krak in. “Ik hou ervan om op een open en transparante manier met mensen te communiceren” zegt hij. “Als je empathie toont en correct communiceert, dan heb je vaak een streepje voor bij jouw gesprekspartner. Zo kon ik bij het afhandelen van douaneclaims altijd vlot terecht bij de douanediensten op Brucargo. Volgens mij zijn die korte communicatielijnen goud waard, en kunnen deze me ook bij Customs Square goed van pas komen.”

Vertrouwde nieuwe collega’s

Voor het Customs Square-team was Linda hard op zoek naar kwalitatieve versterking, en met een sterke voorkeur naar medewerkers met voldoende professionele douanekilometers op de teller. “Enkele maanden geleden contacteerde ze me met de vraag of ik interesse had om aan boord te komen. Ondanks het feit dat ik sinds september 2021 officieel met pensioen was, ging ik graag in op haar aanbod. Midden augustus ging ik aan de slag bij Customs Square.”

Naast Linda waren ook Klaas De Schepper en Bert Van Bosch vertrouwde gezichten voor Rudy. Het is erg aangenaam om opnieuw met hen te kunnen samenwerken. Maar het meeste contact heb ik met collega Kirby Van den Bosch, gezien we samen op dezelfde klant op Brucargo werken. Onze taken zijn goed verdeeld naar onze eigen expertise: Kirby staat de klant bij in alles wat te maken heeft met aangiftebeheer en stelt zowel procedures als werkinstructies op, terwijl ikzelf praktische douanevraagstukken bekijk, het team van de klant bijsta in hun dagelijkse douaneoperaties en douaneclaims behandel. Opleiding en praktische training on the job doen we meestal samen. Voldoende werk aan de winkel dus!”

Hecht team

Rudy kijkt al uit naar nieuwe opdrachten bij Customs Square. “Ik kom er terecht in een team van straffe douane-experts. Zelfs na al die jaren leer ik nog steeds nieuwe dingen bij op vlak van douane. Maandelijks komen we samen voor een gezellige lunch, waarbij we volop ervaringen en ideeën uitwisselen. Dat sparren over douane- en accijnsthema’s, in een ongedwongen sfeer, vind ik zeer leerrijk. Ik kijk alvast uit naar een fijne samenwerking met de collega’s en klanten. Met Customs Square zijn we helemaal klaar om onze klanten op Brucargo zo goed mogelijk te bedienen en van a tot z te ontzorgen op vlak van douane!”

Recente berichten

In beeld: Tom De Jonghe, Customs Expert bij Customs Square

Midden april 2022 schoot Tom De Jonghe als

KIS-SIC beschikbaar voor externe gebruikers via My Minfin-portaal (FOD Financiën)

Sinds oktober 2021 is het mogelijk om via

Btw-vrijstelling voor vervoerdiensten die rechtstreeks verband houden met uitvoer van goederen: toepassing uitgesteld tot 1 april 2022

Op 22 november 2021 publiceerde de Belgische fiscus

In beeld: Klaas De Schepper, Customs Expert bij Customs Square

Zowel klanten als collega’s zullen het bevestigen: Klaas