In beeld: Tom De Jonghe, Customs Expert bij Customs Square

Midden april 2022 schoot Tom De Jonghe als customs expert uit de startblokken bij Customs Square. Hij kijkt er naar uit om de klanten van het kantoor vakkundig te adviseren over complexe douane- en accijnsthema’s. Vanuit zijn vorige functie als domeinexpert Trade Compliance bij Umicore kan hij alvast de nodige expertise voorleggen. Maak kennis met een gepassioneerde douaneprofessional.

Aan de slag als expediteur bij Umicore

Tijdens zijn studies KMO Management merkte Tom dat het domein van fiscaliteit en accountancy hem volop boeide. Ook douanegerelateerde thema’s vond hij zeer interessant. “Cijfers analyseren en interpreteren, in combinatie met probleemoplossend denken, is altijd al mijn ding geweest. Ik hou ervan om complexe vraagstukken te doorgronden en te vertalen naar advies in mensentaal. Na mijn studies startte ik als expediteur bij Umicore. Die job bood me de kans om mijn kennis over diverse douanethema’s uit te diepen: van goederenclassificaties tot douanewaarde, van oorsprong tot AEO… Die eerste jaren bij Umicore waren dan ook een zeer goede leerschool.”

Uitgebreid aanvullend studietraject in douane

 Deze praktijkervaring op de werkvloer vulde Tom aan met nieuwe kennis uit cursussen. “Van bij de start van mijn professioneel traject bij Umicore besloot ik om mijn douanekennis ook via (avond)opleiding en training bij te spijkeren” bevestigt hij. “Ik volgde onder meer opleidingen tot hulp- en hoofddeclarant en douanenomenclatuur. Ook een postgraduaat customs management werkte ik succesvol af. Daarnaast investeerde ik in compactere dagopleidingen en in btw-gerelateerde topics.”

“Die schat aan informatie opende nieuwe deuren bij mijn werkgever” geeft Tom aan. “Zo mocht ik onder andere mijn Umicore-collega’s opleiden, wat opnieuw een boost gaf aan mijn eigen expertise. De uitspraak ‘De beste manier om zelf bij te leren, is lesgeven’ kan ik dus alleen maar bevestigen!”

Breed takenpakket

Met een loopbaan van ruim 10 jaar bij Umicore kan Tom een mooi professioneel palmares voorleggen. “Ik groeide er door tot domeinexpert Trade Compliance. De voorbije jaren was mijn takenpakket zeer uitgebreid en afwisselend.” Dat blijkt meteen als Tom enkele verantwoordelijkheden opsomt. “Ik moest er onder meer voor zorgen dat in- en uitgevoerde goederen vlot op hun bestemming raakten, uiteraard steeds volgens de compliance regels. Instructies geven aan douane-agenten was dagelijkse kost. Ook het geven van advies in actieve en passieve veredeling, toegelaten exporteur en entrepot – inclusief het opvolgen van vergunningen – behoorde tot mijn taken. Ik had wereldwijd veel contact met klanten en leveranciers voor het afhandelen van dossiers in douane en btw. En ook voor het opvolgen van vragen vanuit de NBB werd ik ingeschakeld.”

Klaar voor nieuwe professionele uitdaging

 Toen Linda Fierens bij Tom kwam polsen om als customs expert aan de slag te gaan bij Customs Square, was hij erg geïnteresseerd. “In november 2021 had ik voor de eerste maal contact met Linda en medevennoot Tom Verbrugge. Er was meteen een goede klik. Het aanbod om voor een brede waaier aan klanten als zelfstandig adviseur aan de slag te kunnen gaan, sprak me heel erg aan. Ik kom alleszins terecht in een hecht team van douanespecialisten die de lat in klantenadvies erg hoog leggen en elkaar zeer goed aanvullen. Mijn nieuwe collega Bert Van Bosch kende ik trouwens al via een gezamenlijk opleidingstraject.”

Welkom bij Customs Square!

Hoe wil Tom het verschil maken als douane-expert? Met andere woorden: wat zijn zijn sterke punten? “Ik slaag er meestal in om in douanedossiers snel de grote lijnen te ontdekken. Ik zie op korte tijd waar iets niet klopt en welke knelpunten aan elkaar gelinkt zijn. Omdat ik snel vraagstukken analyseer en probleemoplossend denk, kunnen klanten en collega’s steeds op me rekenen voor helder advies. Ik geniet er ook van om complexe douanetermen in mensentaal uit te leggen. Als je anderen kunt ontzorgen, dan geeft dit erg veel voldoening.”

Tom kijkt er naar uit om zijn eigen kwaliteiten volop uit te spelen binnen het Customs Square-team. “Mijn nieuwe collega’s hebben elk eigen vaardigheden: de ene is sterk in het opzetten van automatiserings- en digitaliseringsprojecten, terwijl een andere collega een enorme praktijk- of theoretische kennis heeft. Ik hoop bij elk aspect mijn steentje te kunnen bijdragen. Mijn nieuwe collega’s vormen samen een leuk en warm team, waarin we op een ongedwongen en down-to-earth manier met elkaar kunnen sparren over douane- en accijnsthema’s. Ik ben klaar voor deze nieuwe start!”

Profiel Tom De Jonghe

Recente berichten

In beeld: Rudy Vanderheyden, Customs Expert bij Customs Square

Met maar liefst 40 jaar ervaring in douane

KIS-SIC beschikbaar voor externe gebruikers via My Minfin-portaal (FOD Financiën)

Sinds oktober 2021 is het mogelijk om via

Btw-vrijstelling voor vervoerdiensten die rechtstreeks verband houden met uitvoer van goederen: toepassing uitgesteld tot 1 april 2022

Op 22 november 2021 publiceerde de Belgische fiscus

In beeld: Klaas De Schepper, Customs Expert bij Customs Square

Zowel klanten als collega’s zullen het bevestigen: Klaas