In beeld: Wim Van Meir, Customs Expert bij Customs Square

Toen Wim Van Meir in december 2020 als Customs Expert aan de slag ging bij Customs Square, bracht hij een pak operationele douane- en logistieke ervaring mee aan boord. Hoe bevalt de overstap naar Customs Square hem? En wat zijn voor hem interessante uitdagingen bij de uitoefening van zijn huidige job?

Met beide voeten in de douanepraktijk

De voorbije jaren bouwde Wim een grote operationele douanekennis op. Hij licht toe: “Als douanedeclarant bij diverse logistieke spelers – Portmade Customs, Maco Customs Services, WDS Antwerpen en H. Essers – leerde ik alle facetten van de complexe douaneregelgeving in de praktijk toepassen. Bij H. Essers stuurde ik ook het douaneteam aan, waarbij ik niet alleen klanten, maar ook collega’s van diverse afdelingen adviseerde over de douanewetgeving en -wijzigingen. Die ervaring komt me bij Customs Square zeer goed van pas. Bij de opstart van een klantenproject beschik ik immers over de nodige expertise om medewerkers van een klant te adviseren en te informeren over correcte spelregels die ze moeten volgen.”

Douanekennis naar hoger niveau tillen

Na ruim tien jaar operationele actie vond Wim de tijd rijp voor een nieuwe uitdaging: “Ik wou mijn douanekennis naar een hoger niveau tillen en delen met nieuwe collega’s en klanten. Dus toen Linda van Customs Square me in december 2020 belde om aan boord te komen van een ervaren en ambitieus douaneteam, twijfelde ik geen moment.

Vandaag help ik klanten uit de nood die geconfronteerd worden met operationele douaneproblemen, vaak in combinatie met het nodige advies. Internationaal opererende bedrijven hebben vaak snel oplossingen nodig voor concrete problemen, zoals bijvoorbeeld een container die in een haven geblokkeerd wordt door de douane-autoriteiten. Momenteel ben ik nog niet actief voor langlopende projecten, maar dit zal zeker nog komen.”

Snel schakelen, maar ook visie op lange termijn

Wim houdt ervan om snel te schakelen in concrete dossiers, maar verliest toch ook de langetermijnaanpak niet uit het oog. Hij legt uit: “Door de praktische insteek van dossiers zien de klanten en ikzelf heel snel resultaat van de uitgewerkte oplossingen, en dat geeft veel voldoening. Ik hou ervan om kort op de bal te spelen, omdat je klanten hiermee snel uit de nood helpt. Dit is een zeer dankbare taak. Zo zie ik regelmatig klanten die voor de eerste maal in aanraking kwam met de douaneautoriteiten, omdat ze bijvoorbeeld geen btw of invoerrechten betaalden. Dan schiet ik in actie om de douane te contacteren en alle formaliteiten in orde te brengen.

Toch is het ook belangrijk om klanten goed te informeren over hoe ze douanezaken in de toekomst het best aanpakken, zodat ze dure boetes kunnen vermijden en hun eigen klanten vlot kunnen blijven bedienen. Ik zie op het terrein jammer genoeg vaak een gebrek aan basiskennis over de douaneregelgeving. Dit maakt bedrijven extra kwetsbaar tegenover andere (internationale) partijen. Bij mijn vorige werkgever besteedde ik veel aandacht aan het opleiden van andere interne diensten, zoals bijvoorbeeld magazijniers of aankopers. Het is belangrijk dat iedereen in de logistieke keten goede basisnoties heeft van de douanewetgeving.

Vanuit Customs Square willen we hier elk ons steentje toe bijdragen, waarbij elk teamlid zijn of haar klanten handvaten aanreikt om een goede sparring partner te zijn met andere partijen en zelf mee te denken over douaneoplossingen. Anticiperen op toekomstige problemen is vaak al een deel van de oplossing.”

Recente berichten

Christophe Houpels (H. Essers): “Dankzij de samenwerking met Customs Square schakelen we een versnelling hoger om onze verwerkingscapaciteit een boost te geven.”

Internationaal actieve bedrijven en hun logistieke dienstverleners worden

In beeld: Kurt Osaer, Customs Expert bij Customs Square

In december 2020 ruilde Kurt Osaer zijn ruim

March 2021: EU and U.S. agree to suspend all tariffs linked to the Airbus and Boeing disputes

On 5 March 2021 the European Union and

Een werkdag in het leven van… Kirby Van den Bosch, Customs Expert, Customs Square

Eind mei 2020 startte Kirby Van den Bosch