Christophe Houpels (H. Essers): “Dankzij de samenwerking met Customs Square schakelen we een versnelling hoger om onze verwerkingscapaciteit een boost te geven.”

Internationaal actieve bedrijven en hun logistieke dienstverleners worden vandaag geconfronteerd met heel wat uitdagingen. De impact van de Brexit en de huidige coronapandemie zijn slechts enkele factoren die voor de nodige stress zorgen: complexe in- en uitvoerprocedures, een verstoorde wereldwijde containertrafiek, schaarse (en dus duurdere) grondstoffen, productieprocessen die vertragen of stilvallen,… Om maar te zwijgen van de ‘war for talent’ die momenteel woedt om goede logistieke en douaneprofielen aan boord te halen en te houden.

Ook bij H. Essers, een toonaangevend Belgisch bedrijf op het vlak van transport en logistiek, merken de medewerkers hoe de werkdruk en de complexiteit van taken is toegenomen. Met ruim 7000 werknemers, 1,3 miljoen m² magazijnen in onder andere België, Nederland, Denemarken en Roemenië en 24 miljoen transportkilometers per jaar is het alle hens aan dek (en in de lucht en op de weg) om klanten dagelijks te ontzorgen en een kwalitatieve dienstverlening te bieden.

Eind 2020 nam de groep de chemielogistiek van het Nederlandse Meeus Group over. Voor de douaneafdeling in Bergen op Zoom moest Business Unit Manager Christophe Houpels al snel op zoek naar extra m/v-kracht om het inklaren van goederen en operationele processen extra vlot te doen verlopen. Hij licht toe:

Knipperlichten op rood bij inklaring goederen

“De invoering van de Brexit begin 2021 deed op onze douaneafdeling in Bergen-op-Zoom heel wat knipperlichten op rood springen. Door de toegenomen complexiteit bij de afhandeling van douanedocumenten hadden we snel nood aan extra medewerkers. Jammer genoeg is het momenteel niet eenvoudig om op zeer korte termijn gekwalificeerde en ervaren douanespecialisten op de arbeidsmarkt te vinden. Deze functie vormt een echt knelpuntberoep, met weinig aanbod en lange opzegtermijnen. Gelukkig konden we rekening op de flexibiliteit en expertise van het Customs Square-team.”

“In overleg met zaakvoerders Linda Fierens en Tom Verbrugge schakelden we zeer snel om een extra paar helpende handen aan boord te halen. En dat gebeurde via de inschakeling van Bert Van Bosch, die er als customs expert meteen in vloog om samen met ons team douaneformaliteiten tijdig te verwerken en geblokkeerde goederen vrij te laten geven. Tot grote tevredenheid van onze klanten!”

Niet enkel ‘brandjes blussen’, maar ook brand voorkomen

“De hulp van Bert bleef trouwens niet beperkt tot het operationeel wegwerken van inklaringen. Dankzij zijn jarenlange ervaring bij vorige werkgevers – onder meer op het vlak van automatisatie en customs compliance – gaf hij ons ook interessante feedback om onze bestaande logistieke en douaneprocessen grondig te screenen en te optimaliseren waar nodig. Een doorlichting van structuren en processen is voor ons zeer waardevol om ons werk in te toekomst vlotter te doen verlopen, zodat we onze klanten een perfecte service kunnen blijven bieden. Het inzetten van Customs Square-specialisten is uiteraard een flinke investering, maar wel een die resultaat en rendement oplevert.”

“Ons team schakelde Bert drie dagen per week in. Die samenwerking verliep uitstekend en in een opperbeste sfeer. Met een no nonsense houding van ‘doe wel en zie niet om’ verloor niemand kostbare tijd aan onnodige vergaderingen. Via een open ad-hoccommunicatie was er voortdurend bijsturing mogelijk. Een sterk punt van Bert was zeker ook zijn proactieve houding om potentiële risico’s en aandachtspunten in onze logistieke processen aan te kaarten, zodat we tijdig konden anticiperen op mogelijke bottle necks bij de afhandeling van goederen.”

“De samenwerking met Customs Square geeft ons de nodige gemoedsrust en comfort. Ook in de toekomst zullen we dus zeker beroep blijven doen op de ervaring en kennis van hun customs experts!”

Recente berichten

Walter Vanbeveren (Dukale Services): “Dankzij de uitstekende douane-expertise van Customs Square kunnen we onze eigen klanten extra meerwaarde bieden”

Voor ondernemingen die internationaal zakendoen is het van

Peter Roggeman (Eurikas): “De experten van Customs Square en Vatsquare bieden ons optimale ondersteuning bij complexe douane- en btw-dossiers”

Als klein maar ambitieus bedrijf in de nichesector

In beeld: Bert Van Bosch, Customs Expert bij Customs Square

Midden mei 2021 schoot Bert Van Bosch als

In beeld: Kurt Osaer, Customs Expert bij Customs Square

In december 2020 ruilde Kurt Osaer zijn ruim