Dirk Janssens (Demeyere): “Met Customs Square hebben we de ideale partner aan boord om ons te adviseren in complexe douanedossiers”

Al meer dan een eeuw is de firma Demeyere uit Herentals actief in de productie en verkoop van kookgerei, messen, scharen, tafelgerei en keukentoestellen. Het familiebedrijf kende de voorbije decennia een stevige groei, zeker na de overname door de Zwilling Group in 2008. Die groei zorgt ook voor toenemende internationale activiteiten (aan- en verkoop), en dus ook voor nieuwe uitdagingen op het vlak van douane. Dirk Janssens, Finance & Administratie Director, is vol lof over de samenwerking met de specialisten van Customs Square. In deze klantengetuigenis legt hij uit waarom.

Kunt u kort de historiek en activiteiten van Demeyere schetsen?

Dirk Janssens: “Demeyere werd in 1908 opgericht, als producent van allerhande metalen objecten voor gebruik in huis (onder andere parablubakken, asbakken en koffiesets). Het familiebedrijf groeide snel uit tot een toonaangevende producent van keukengerei, met de laatste decennia voornamelijk focus op roestvrijstaal en dus duurzaam kookgerei. Het aanbod werd ondertussen aangevuld met messen, scharen, gietijzeren potten, aluminium pannen, en sinds kort ook keukentoestellen.

In 2008 werd ons bedrijf benaderd door ZWILLING J.A. Henkels AG uit Solingen (Duitsland), wat leidde tot een verkoop door de familie Demeyere en een opname in de Zwilling Groep.

Vandaag zijn we als deel van de Zwilling Groep actief in heel wat landen. Naast de productie van Demeyere in ons land hebben we onder meer ook verkoop- en productie-eenheden in Duitsland (Zwilling, messen), Frankrijk (Staub, gietijzeren potten en pannen), Italië (Ballarini, aluminiumpotten en -pannen), India (Zwilling, messen) en Japan (Seki, Miyabi-messen).”

Hoe houdt u de vinger aan de pols van de douanewetgeving?

“Als Finance & Administratie Director heb ik de douaneregelgeving en de impact ervan op onze business altijd zelf opgevolgd. Door haar complexiteit – van AEO over invoerrechten tot douanewaarde – vond ik deze materie altijd erg boeiend om volgen. Vroeger zochten we zelf oplossingen voor specifieke douanevraagstukken waarmee we geconfronteerd werden. Maar door de groei van onze groep, gecombineerd met nieuwe klanten en leveranciers, een toenemende globalisering en wettelijke spelregels, werd dit te tijdsintensief. Bovendien kunnen we ons bij douanedossiers geen dure fouten veroorloven. Daarom werd het tijd om onze douaneaanpak grondig te screenen en over te laten aan experten ter zake.”

Hoe en sinds wanneer startten jullie een samenwerking op met de specialisten van Customs Square?

“Onze samenwerking met Customs Square startte naar aanleiding van een douaneaudit. Via een collega uit onze logistieke afdeling kwam ik in contact met Linda Fierens. Ik zocht hulp en advies voor onder andere douaneanalyses en om specifieke ‘issues’ bij internationale handel beter te kunnen inschatten. Ikzelf beschouw mezelf eerder als een generalist – ik ken de grote lijnen van diverse douanetopics –, maar vandaag heb je als bedrijf een adviseur nodig die snel op de bal speelt en de douanematerie tot in de puntjes beheerst. En dat is bij de douane-experts van Customs Square absoluut het geval!”

Hoe verloopt de samenwerking met hen?

“Ikzelf heb vooral contact met Linda en haar collega Evi. Die samenwerking verloopt uitstekend. Beide dames zijn voor mij ideale sparring partners om actuele douanethema’s te bespreken en te bekijken hoe we het rendement binnen onze groep kunnen vergroten. Dankzij het uitwisselen van ideeën ontdek ik waar nieuwe opportuniteiten liggen als we zakendoen met buitenlandse klanten en leveranciers. Daarnaast bespreken we ook hoe we vanuit Demeyere kunnen anticiperen op toekomstige vragen, bijvoorbeeld op het vlak van invoerrechten, contingenten of het opzetten van een douane-entrepot.”

“Linda, Evi en hun collega’s bij Customs Square hebben het zeer druk, maar toch zijn ze steeds bereikbaar als ik met vragen zit. Geen moeite is hen teveel. Als een bepaald douanedossier extra opvolging vraagt, dan spaart Linda kosten noch moeite om bij ons op kantoor langs te komen. Die werkwijze waardeer ik enorm, omdat ik hou van persoonlijke communicatie in plaats van mails of andere digitale kanalen. Tijdens een face-to-face gesprek met haar slagen we er vaak in om complexe knopen te ontwarren. Linda denkt steeds met ons mee en schakelt soms collega’s van haar team in om extra snelheid te maken. Onze vergadertijd wordt dus altijd perfect benut.”

Waarom zou u Customs Square aanbevelen aan concullega’s?

“Je merkt dat de experts van Customs Square – die elkaar trouwens zeer goed aanvullen – gepassioneerd met douane bezig zijn. Ze combineren een enorme expertise met een groot netwerk van douaneprofessionals. Bovendien kunnen ze zich goed inleven in de situatie van de klant en denken ze proactief me je mee. En vooral: afspraken worden perfect nageleefd, waarbij je steeds kunt genieten van een persoonlijke aanpak. Hun compacte team van specialisten staat altijd voor je klaar!”

Meer info: www.zwilling.com/be-nl/demeyere/

Recente berichten

Periodic update of the European goods nomenclature

On 10 June 2024, EU Council Regulation 2024/1652

Updated EU guidance document on CBAM

On May 30th, 2024 the Directorate-General Taxation and

Free Trade Agreement EU – New Zealand entered into force on May 1, 2024

On 1 May 2024, the Free Trade Agreement

Extension of GSP until the end of 2027

On 27 November 2023, the EU Commission has