KIS-SIC beschikbaar voor externe gebruikers via My Minfin-portaal (FOD Financiën)

Sinds oktober 2021 is het mogelijk om via het EU Trade Portal van de Europese Commissie 22 types van douanevergunningen digitaal aan te vragen en hun status op te volgen.

De Belgische douaneoverheid laat via dit portaal enkel de aanvraag van grensoverschrijdende vergunningen toe. Voor de gedigitaliseerde aanvraag van nationale vergunningen werd in België een apart klanteninformatiesysteem ontwikkeld: KIS-SIC.

De benaming KIS-SIC staat voor Klanten Informatie Systeem – Système d’Information des Clients. Via deze toepassing wordt het volledige afgifteproces van douane -en accijnsvergunningen geautomatiseerd en het beheer van vergunningen gecentraliseerd en vereenvoudigd.

In de eerste versie van KIS-SIC – beschikbaar via het My MinFin-portaal – kunnen operatoren online hun aanvraag goedgekeurde plaats indienen. Stapsgewijs zullen ook andere vergunningen toegevoegd worden, tot wanneer alle nationale douane- en accijnsvergunningen online aangevraagd kunnen worden. Een andere belangrijke troef wordt de mogelijkheid voor binnenlandse operatoren om via het KIS-SIC-portaal een EORI-nummer aan te vragen, dat tegelijk onmiddellijk geregistreerd wordt.

Meer informatie over het EU Trade Portal en KIS-SIC vindt u op de website van de FOD Financiën.

Recente berichten

In beeld: Rudy Vanderheyden, Customs Expert bij Customs Square

Met maar liefst 40 jaar ervaring in douane

In beeld: Tom De Jonghe, Customs Expert bij Customs Square

Midden april 2022 schoot Tom De Jonghe als

Btw-vrijstelling voor vervoerdiensten die rechtstreeks verband houden met uitvoer van goederen: toepassing uitgesteld tot 1 april 2022

Op 22 november 2021 publiceerde de Belgische fiscus

In beeld: Klaas De Schepper, Customs Expert bij Customs Square

Zowel klanten als collega’s zullen het bevestigen: Klaas