Walter Vanbeveren (Dukale Services): “Dankzij de uitstekende douane-expertise van Customs Square kunnen we onze eigen klanten extra meerwaarde bieden”

Voor ondernemingen die internationaal zakendoen is het van levensbelang om prangende douane- en logistieke vraagstukken snel en correct af te handelen. Ook het bedrijf Dukale Services uit Borsbeek heeft de douanezaken graag op een rijtje. Zaakvoerder Walter Vanbeveren rekent hiervoor op de expertise en ervaring van Customs Square. Hij legt uit hoe deze samenwerking verloopt.

Kun je kort de activiteiten van Dukale Services omschrijven?

Walter Vanbeveren: “Dukale Services is agent voor de Placard labelhouder. Wij bieden gebruiksvriendelijke en duurzame etiketoplossingen aan die makkelijk verwijderbaar zijn op herbruikbare verpakkingen. Bij klassieke zelfklevende etiketten word je als gebruiker vaak geconfronteerd met vervelende lijmresten of restanten van oude etiketten op verpakkingen. Met onze labelhouder loop je ook niet langer het risico dat oude etiketten worden gescand, met alle negatieve gevolgen vandaag voor de toeleveringsketen.”

“De producent van de etiketten is gevestigd in de VS, waarbij wij deze producten over heel Europa verdelen. We focussen extra op de zogenaamde DACH-landen – Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland – waar bedrijven netheid en orde in de logistieke keten hoog in het vaandel dragen. Vanuit ons land bedienen we een brede waaier van sectoren, met bedrijven in de automobielsector, luchtvaart, farma- en medische sector, defensie, e-commerce, precisie-industrie en uiteraard ook logistieke spelers. Of anders gezegd: we zijn een vaste waarde in elk bedrijf waar herbruikbare verpakkingen – in de vorm van plastic bakken, metalen containers, enzovoort – gebruikt worden.”

Hoe en sinds wanneer startte jouw samenwerking met Customs Square?

“Via een gezamenlijke connectie kwam ik in contact met Linda Fierens en haar team. Ik merkte meteen dat ze een enorm uitgebreide douanekennis combineerde met een directe en no nonsense-aanpak. Dit was exact waar ik als eenmanszaak naar op zoek was, om op die manier zeer snel te kunnen schakelen bij (onverwachte) douaneproblemen.

Voor welke concrete dossiers reken je op de expertise van het team?

“Momenteel werken we met Customs Square samen voor drie concrete dossiers.”

“Onlangs vernamen we dat vanuit de VS een container met producten geblokkeerd stond bij de douaneautoriteiten. Verkennende gesprekken met de douaniers leverden geen resultaat op. Toen Linda zich in dit dossier vastbeet, slaagde ze er wonderwel in om op amper enkele dagen een doorbraak te forceren. Bovendien hield ze me voortdurend op de hoogte van de status van dit dossier, zodat ik ook mijn eigen klanten kon informeren en geruststellen. Die kordate aanpak maakte veel indruk op me.”

“Daarnaast schakel ik Customs Square ook in om een verlenging van onze BTI* te onderzoeken. Dankzij de regeling hebben we de garantie dat de goederencode voor ons product een bepaalde periode vastligt en douanecontroles dus sneller uitgevoerd worden. Door het vervallen van de driejaarlijkse termijn worden we vandaag echter geconfronteerd met onnodig oponthoud bij de controle-instanties. En dus reken ik opnieuw op de snelle aanpak van Linda en haar medewerkers om de BTI-overeenkomst te verlengen.”

“En ten slotte bekijkt het Customs Square-team ook of ons product een schorsing van invoerrechten – momenteel 6,5 procent – kan genieten. Een positief resultaat zou me heel wat invoer gerelateerde kosten doen vermijden.”

Wat zijn volgens jou de troeven van Customs Square?

“Ik ben vooreerst heel erg onder de indruk van de enorme parate douanekennis van het hele team. De medewerkers zijn enorm goed op elkaar ingespeeld en vullen elkaar perfect aan. Voor mijn douanedossiers heb ik voornamelijk contact met Linda, die me bijna dagelijks op de hoogte houdt van de status ervan. Als ze enkele dagen afwezig is, dan neemt een collega van haar de communicatie naadloos over. Deze aanpak is van onschatbare waarde, want als een van mijn klanten op een zending zit te wachten, is het voor die klant een enorme geruststelling dat echte douaneprofessionals de zaken opvolgen. Onlangs kreeg ik felicitaties van een klant over een vakkundig opgevolgde zending, terwijl dit eigenlijk de verdienste was van het Customs Square-team.”

“Linda blinkt uit door haar hands on aanpak, open en korte communicatielijnen,  haar zeer groot netwerk en parate douanekennis. Die kwaliteiten gelden uiteraard ook voor haar medewerkers. Kort op de bal kunnen spelen, met één centraal aanspreekpunt dat als het ware dag en nacht bereikbaar is, is voor mij een absolute meerwaarde. Voor het snel afhandelen van complexe douanevraagstukken kan ik me geen betere adviseur voorstellen!”

www.dukale.com

*Bindende Tariefinlichting

Recente berichten

Periodic update of the European goods nomenclature

On 10 June 2024, EU Council Regulation 2024/1652

Updated EU guidance document on CBAM

On May 30th, 2024 the Directorate-General Taxation and

Free Trade Agreement EU – New Zealand entered into force on May 1, 2024

On 1 May 2024, the Free Trade Agreement

Extension of GSP until the end of 2027

On 27 November 2023, the EU Commission has